• gallery
  • gallery
  • gallery

Vilanova i la Geltru

 

Een half uurtje rijden van onze casa rural ligt Vilanova i la Geltru, een stad aan een kleine baai. De stad is gemoedelijker dan het naburige Sitges, maar de zandstranden en het ondiepe water zijn even mooi.

Vilanova i la Geltru heeft een lange zeevaarttraditie en een bekende vissers- en jachthaven. In het achterland van Vilanova i la Geltru verbouwen boeren verse producten.

Vilanova i la Geltru: Mekka voor foodies

Vilanova heeft dan ook een grote naam op het gebied van de gastronomie. Dit is echt de plek om eens lekker uit eten te gaan voor niet-toeristische prijzen.

Probeer bijvoorbeeld een sopa blanca (witte soep op basis van dorade, broodkruim en aioli) en all cremat (geroosterde knoflook), een stoofgerecht met verschillende soorten vis, heel veel knoflook, tomaten en aardappelen.

De culinaire specialiteit van Vilanova is de xato, een salade van andijvie, ongezouten stokvis, tonijn en verse ansjovis met een overheerlijke saus op basis van Spaanse peper, amandelen, hazelnoten, knoflook en azijn.

Met carnaval maakt men de beroemde xatonada, waarbij de xato wordt geserveerd met verschillende soorten omelet (alla botifarra, met artisjok en droge bonen).

Tot besluit eet je het traditionele dessert: de meringue.

Ramblas en oude wijken

Vilanova i la Geltru is ook leuk om doorheen te wandelen. Vilanova heeft een van de langste Ramblas van Catalonië. De lange straat loopt dwars door de stad. Hier vind je de voornaamste winkels.

Aan de haven ligt de Passeig Maritim, de zeeboulevard die wordt omzoomd door modernistische villa’s. 

De wijk La Geltrú heeft het kronkelende, smalle middeleeuwse straatjes. 

Een bijzonder museum is de Biblioteca Museu Victor Balaguer.  Van buiten lijkt het een antieke tempel. Binnen is het een klein Louvre, waar de enorme verzameling tentoongesteld is van de negentiende-eeuwse Victor Balaguer.

Oude boeken in mooie bibliotheekkasten. Marmeren beelden in zalen met muren overvol schilderijen, van alle tijden en stijlen. Lokale archeologie en trofeeën uit de kolonies.

De ster ligt in de ‘Egyptische ‘afdeling’ met de mummie van een jongen van vijf, koosnaam Nesi, in een sterrenrol. Balaguers verzameling is nog aangevuld met legaten en bruiklenen van het Prado in Madrid.

Een huizenblok staat de voormalige remise van het station van Vilanova i la Geltru. Het museum heeft de meest complete locomotievenverzameling van Spanje.

Cal Mestre | casa rural

Cal Mestre (met tuin, zwembad en sauna’s) casa rural voor een ontspannen verblijf in een rustgevende omgeving.

Boek onze kamers en appartementen.