Fiestas

fiestas castelleres Cal Mestre casa rural

Wie Spanje zegt, zegt fiestas. In onze streek vindt er vooral in de zomer elk weekend wel een fiesta plaats.

Ook ons dorp Les Gunyoles heeft een fiesta major, een groot zomerfeest, in het eerste weekeind van augustus.

Het meest spectaculaire onderdeel van de fiestas zijn de menselijke torens.

Fiestas | menselijke torens

De bakermat van deze ‘castellers’ is het stadje Valls, op drie kwartier rijden van Cal Mestre.

Tijdens de lokale naamdag Santa Úrsula stroomt de centrale Plaza del Blat vol met locals. Twee rivaliserende groepen (de Colla Vella en de Colla Jove) uit het stadje wedijveren al meer dan 200 jaar met elkaar om wie de hoogste menselijke toren kan maken.

Het resultaat is wel zeven verdiepingen hoog en heeft de vorm van een dennenappel. De traditie stamt uit het begin van de 19de eeuw.

De groepen doen niet zomaar wat: elke groepsleider maakt eerst een schets van zijn menselijke kasteel, bijna als een architect. Op de tekening staan dingen als steunberen en -pilaren.

Eerst bouwt de groep de basis van de toren. Tientallen sterke mannen slaan de armen om elkaars schouders voor een stevige bodem.

Daarbovenop klimmen lichtere mannen en helemaal bovenop klimt een kind omhoog. Het hoogtepunt is wanneer die de top bereikt en hij zijn arm boven zijn hoofd zwaait: dat is letterlijk ‘het signaal’ en gaat het hele plein uit zijn dak.

Behalve spectaculair om te zien zijn de menselijke torens ook een uiting van de Catalaanse volksaard: krachtig, evenwichtig, moedig en aards. Kracht draagt het gewicht van de toren. Evenwicht is nodig om omhoog te klimmen en moed om de top te bereiken.

Calgotades: straatfeesten

Valls heeft nog een tweede gebruik in Catalonië tijdens de fiestas geïntroduceerd: de calgotades. Dat zijn straatfeesten die aan het einde van de winter plaatsvinden.

Tijdens de calgotades wordt er vooral veel gegeten. Deze fiestas beginnen traditioneel met calgots: lente-uien worden geroosterd en gepeld, en vervolgens in een dikke saus gedipt die vooral bestaat uit pepers, tomaten en knoflook.

Castellers Tarragona en Vilafranca del Penedes

Behalve de castellers van Valls tijdens de fiestas zijn ook die van Tarragona spectaculair. De menselijke pilaar schuifelt hier namelijk de trap naar de kathedraal op!

Rondom het eind van augustus worden er ook menselijke kastelen gebouwd in Vilafranca del Penedes, op een kwartier rijden van onze casa rural.

De kastelen in Vilafranca zijn negen verdiepingen hoog en worden elk jaar hoger dankzij de inzet van een nieuw wapen: vrouwen. Volgens experts zijn vrouwen weliswaar minder sterk dan mannen, maar wel veel flexibeler…

Cal Mestre | casa rural

Cal Mestre (met tuin, zwembad en sauna’s) casa rural voor een ontspannen verblijf in een rustgevende omgeving.

Boek onze kamers en appartementen