• gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery

Sitges

Sitges ligt op 30 minuten rijden van Cal Mestre. De badplaats is een mix van Saint-Tropez en Ibiza. Een tikje mondain, een beetje wild, altijd levendig.

Sitges is een van de oudste badplaatsen van Catalonië. De mooie locatie werd een eeuw geleden eerst ontdekt door kunstenaars. Later werd Sitges vooral populair bij de LGBT community.

Zelfs onder dictator Franco was Sitges, wegens de nabijheid van Barcelona, een verzamelplaats voor gays.

Ook vandaag zijn homo’s en lesbiennes graag geziene gasten. Ongeveer een derde van alle bezoekers is LGBT. 

Sitges | Festivals en activiteiten

Sitges is een echte festival bestemming, waar altijd wel iets gebeurt. Op de jaarkalender van activiteiten staan meer dan 50 evenementen.

Het feestjaar wordt in februari afgetrapt met carnaval. Daarna komt de Internationale Barcelona-Sitges Vintage Car Rally en vervolgens Corpus Christi met zijn bloementapijten.

De hoofdact is het Festa Major, het belangrijkste jaarlijkse fiesta ter ere van Sint-Bartholomeus. Er wordt dan fantastisch vuurwerk afgestoken.

Authentiek Sitges

Je ziet in het centrum van Sitges geen hoogbouw zoals in andere costa’s. Daardoor voelt Sitges nog authentiek en gemoedelijk.

Sitges heeft zich altijd op de zee gericht: zijn geschiedenis werd gebouwd rond visserij tradities en het Mediterrane leven.

Als je door de straten van de oude stad dwaalt, kan je aan de blauwe verf op muren zien dat het huis van een visser was.

Bij het Vinyet Sanctuarium kun je de offers zien van de matrozen. Daarmee vroegen ze bescherming van de Maagd Maria.

Fijne zandstranden

Sitges heeft 17 kilometer kustlijn met 19 fijne zandstranden. Langs de lange promenade vind je van pier tot pier verschillende stranden.

Ze worden goed onderhouden en zijn uitgerust met douches, toiletten, reddingsposten en strandbars.

Elk strand heeft zijn eigen publiek en charme.

Er zijn kleine, ongerepte baaien, stranden voor allerlei sporten en stranden waar je met je huisdier naartoe kunt gaan.

Op het zuidelijke deel van het Platja Ribera (Bassa Rodona) vind je vooral LGBT’ers.

Het zonlicht van Sitges

Sitges ligt heel beschut. De zee ligt op het zuiden, de bergen op het noorden. Daardoor heeft Sitges wel 300 ‘zon-dagen’ per jaar.

Halverwege de ochtend reist de zon langs de kust en baadt Sitges in een bijzonder licht.

Het zonnige stadje werd eind negentiende eeuw als eerste ‘ontdekt’ door kunstenaars uit Barcelona.

Sitges heeft allerlei kunstgalerijen, kunstenaarsateliers, musea en culturele rondleidingen om te ontdekken.

In de oude stad zijn een paar mooie musea over het rijke en artistieke verleden van de badplaats.

Sitges | Cau Ferrat Museum

Begin bij het Cau Ferrat Museum, gevestigd in het thuisatelier van kunstenaar en verzamelaar Santiago Rusiñol.

Het huis is de bakermat van het Catalaans modernisme. Je ziet er schilderijen van Ramón Casas, El Greco en zelfs een jonge Picasso.

Het overvolle huis is een kunstwerk. De hele inrichting is intact en ademt de romantische bohemiensfeer van een eeuw geleden.

Sitges | Palau Maricel

Ook de inrichting van het Palau Maricel dateert uit het begin van de vorige eeuw. Dit gebouw werd in 1910 neergezet in opdracht van de Amerikaanse miljardair Charles Deering. Hij was de erfgenaam van de John Deere-tractoren en baadde in het geld.

Deering wilde van het paleis zijn woning en een groot kunstcentrum maken. Het project ging uiteindelijk niet door vanwege het vertrek van de Amerikaan.

Het werd in 1970 alsnog omgebouwd tot een museum. Het geeft een interessant chronologisch overzicht van de beeldende kunst, van de Middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw.

Een ander mooi museum is het Museu Romantic. Het herenhuis uit 1793 getuigt van de welvaart van Sitges in de 19de eeuw. De zalen met Engelse meubelen en weelderige gordijnen geven een beeld van het leven in die tijd.

In deze dromerige sfeer werden automaten en muziekdozen tentoongesteld. Diorama’s vertellen over de ontwikkeling van de mode.

Wandelroutes

Dat de stad in de 19de eeuw zijn gloriedagen beleefde, zie je overal op straat. Om dat te ontdekken zijn wandelroutes uitgestippeld door de straten van Sitges.

Zo loopt de Americanos Tour langs modernistische huizen van migranten. De ‘Americanos’ waren migranten uit Sitges.

In de 19e eeuw trokken ze naar Spaanse koloniën in Amerika om hun geluk te beproeven.

Sommigen kwamen rijk terug en bouwden in hun geboortestad een huis in Modernistische stijl. Er staan in Sitges wel 80 van dit soort monumentale panden.

Een beroemde ‘Americano’ was Facundo Bacardi. De metselaarszoon werd in 1814 in Sitges geboren. Hij trok als zestienjarige met zijn broers naar Cuba om er fortuin te maken. In 1862 stichtte hij de rumdistilleerderij waarmee hij  wereldberoemd (en rijk) werd.

Casa Bacardi is gevestigd in een oude bakstenen markthal in het hooggelegen oude centrum. Het is een belevingsmuseum. Eerst krijg je de geschiedenis, de ingrediënten en het productieproces voorgeschoteld. Tot slot leert een barman je hoe je een cocktail maakt.

Je zelfgemaakte mojito of cuba libre drink je daarna rustig op het terras — een perfecte uitstap tijdens je vakantie.

Cal Mestre | casa rural

Cal Mestre (met tuin, zwembad en sauna’s) casa rural voor een ontspannen verblijf in een rustgevende omgeving.

Boek onze kamers en appartementen.