Wijngaarden van de Penedès

Casa rural Cal Mestre ligt midden tussen de wijngaarden. Bijna alle wijngaarden van de Penedès produceren druiven voor cava.

De Penedès is de bakermat van cava, de Catalaanse variant van champagne. De cava uit de wijngaarden van de Penedès wordt gemaakt van de zachte en aromatische wijn.

Aan de wijn wordt een beetje suiker en gist toegevoegd. Daarna wordt hij gebotteld in de traditionele ampolles (cava-flessen). Daarin vindt  een tweede gisting plaats. De flessen worden in wijnkelders opgeslagen, eerst op elkaar gestapeld en daarna in rekken. Ze worden vaak verlegd, zodat de droesem zich niet bij de kurk ophoopt.

Wijngaarden  van de Penedès | Rijping

Nadat alle bezinksels verwijderd zijn, worden de flessen definitief gesloten met de typische draadkorfjes. Hierna volgen nog een paar maanden van rijping in de donkere kelders. Cava is vaak licht gekruid en daarmee de perfecte wijn voor tapas met vis of vlees. Van gegrilde gamba’s tot ‘croquetas’: deze wijn drinkt fijn weg bij zowel luchtige-, frisse- als vette hapjes.

Bezoek een wijnhuis

Bij een bezoek aan een wijnhuis kun je jezelf ervan overtuigen dat mousserende wijnen uit Spanje net zo lekker kunnen zijn als die uit Frankrijk. Er zijn meerdere wijnhuizen in de buurt van Cal Mestre. De meeste wijngaarden van de Penedès zijn geopend voor bezoekers.

Cal Mestre schenkt de cava van Mas Candi. Een cava bedrijf van een eeuwenoude familie die van de wijnboeren in de omgeving hun diversiteit aan druiven krijgen en in hun eigen wijngaarden meerdere soorten cava en diverse wijnen produceren. 

Sant Sadurni d’Anoia

Twintig minuten rijden van onze casa rural ligt Sant Sadurni d’Anoia, de stad van de cava. Ruim zestig bedrijven houden zich hier bezig met de productie. De bekendste merken zijn Codorníu en Freixenet.

Wijnhuis Codorníu

Codorníu is een van de grootste cava-producenten en het oudste familiebedrijf van Spanje, met een trotse en lange historie. Dit wijnhuis slaagde er in 1872 in als eerste in om kwalitatief goede cava te maken van lokale fruitrassen als macabeu, parellada en xarel·lo.

In 1872 produceerde wijnmeester José Raventos hier de eerste fles cava. Hij had gezien hoe de champagne in heel Europa rijkelijk vloeide en wilde dit succes in Spanje evenaren. Omdat de naam champagne niet aan deze wijn toegekend mocht worden kreeg deze zijn eigen identiteit: cava. 

Kathedraal van cava

Het wijnhuis Codorníu ligt net buiten Sant Sadurní. De ontvangst is in de Sala Puig, een monument in Art Nouveau-stijl. Als je in Barcelona bent geweest en de Sagrada Familia hebt gezien, zal deze ‘kathedraal van cava’ je zeker bekend voorkomen.

De grootste verrassing van Codorníu bevindt zich onder het aardoppervlak. Je daalt tijdens je bezoek af met een lift af naar een enorm wijnkelder complex. Het gangenstelsel heeft een lengte van 38 kilometer en is verdeeld over vijf verdiepingen. 

Met karretjes suis je door de gangen, langs vele duizenden flessen cava. De vrijwel constante temperatuur in deze kelders zorgt voor een goede tweede gisting en rijping van de wijn.

Cal Mestre | casa rural

Cal Mestre (met tuin, zwembad en sauna’s) casa rural voor een ontspannen verblijf in een rustgevende omgeving.

Boek onze kamers en appartementen.

Write a review