• gallery
  • gallery
  • gallery

Vilafranca del Penedes

Vilafranca del Penedès ligt op een kwartier rijden van Cal Mestre. Het staat bekend als de wijnhoofdstad van de Penedès.

Het stadje is het epicentrum van Cava.

In Vilafranca del Penedès draait alles om het maken van deze mousserende wijn. Het stadje is nauw verbonden met de omringende wijngaarden.

De kleine hoofdstad van de Penedès heeft een mooie middeleeuwse binnenstad. Ook staan er  typische Catalaanse art nouveau-façades van rijke wijnhandelaren.

Wijnhandelaren Vilafranca del Penedès

In het midden van Vilafranca del Penedès torent een majestueus silhouet. Dit is de basiliek van Santa Maria, een 13e-eeuwse kerk. Het is een van de oudste gotische gebouwen in Catalonië.

Vlakbij ligt de Plaça Jaume I, een groot plein met middeleeuwse paleizen. Hier verbleven vroeger vaak  koningen en bisschoppen.

Het stadscentrum is bezaaid met opmerkelijke herenhuizen. De populariteit van de mousserende wijn legde wijnhandelaren bepaald geen windeieren. Met de herenhuizen pronkten ze met hun succes. 

De meest opmerkelijke zijn het Palau del Fraret, Palau Macià, de Casal dels Gomà en de Casal del Marquès d’Alfarràs.

Wijnmuseum Vinseum in Vilafranca del Penedès

De band tussen Vilafranca del Penedès en wijn is zo hecht dat er een museum aan is gewijd. Het Vinseum is gehuisvest in een voormalig koninklijk paleis.

Vinseum – een combinatie van vin, ‘wijn’ en ‘museum’ bevat zo’n 17.000 objecten. Ze houden verband met het maken van wijn in Catalonië, van de oude Romeinen tot nu.

Een leuke presentatie leert je alles wat er te weten valt over de druiventeelt en het productieproces. Ook de cultuur rond wijn wordt in beeld gebracht: van flessen en glazen tot drinkliederen en de kunst van het wijnproeven.

Aan het eind van het bezoek kun je natuurlijk in de bar een glas wijn of cava uit de streek proeven. De selectie wisselt elke twee weken.

Het Vinseum is een uitstekende inleiding op de wijnroute in de Penedès. Op deze route liggen ruim zestig wijnhuizen die bezoekers ontvangen (zie ook www.enoturismepenedes.cat).

Dompel jezelf verder onder in de wijnsfeer van Vilafranca del Penedès met een bezoek aan een van de vele wijnmakerijen, zoals Mascaró of Coupage Vinoteca.

Deze bieden een breed scala aan lokale en internationale wijnen, waaronder rode, witte, roséwijnen en mousserende wijnen.

Cava proeven in lokale bodega

Of stap gewoon een lokale bodega in. Daar kun je een verkorte uitleg krijgen van hoe Cava-wijnen worden gemaakt. Je kunt het verschil proeven tussen een Brut en een normale cava.

De lokale wijnen kun je natuurlijk het beste op de proef stellen met de lokale gastronomie.

Een gerespecteerd restaurant is Cal Ton. Het opende in 1982 zijn deuren en staat vermeld in de Michelingids. Je vindt hier gerechten in de  lokale culinaire traditie, waaronder een ruime keuze van vlees- en visgerechten.

Een mooie dag om Vilafranca del Penedès te bezoeken tijdens de markt op zaterdag. Dan komt het stadscentrum tot leven. Het centrale plein loopt vol met zo’n 200 lokale producenten.

De markt is een perfecte gelegenheid om kennis te maken met lokale producten en authentieke souvenirs te kopen, zoals vleeswaren, olijfolie…en natuurlijk wijn.

Cal Mestre | casa rural

Cal Mestre (met tuin, zwembad en sauna’s) casa rural voor een ontspannen verblijf in een rustgevende omgeving.

Boek onze kamers en appartementen.