• gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery

Montserrat

Cal Mestre heeft een prachtig uitzicht op Montserrat in het noorden. Deze grillig gevormde bergen zijn een religieus centrum en symbool van de Catalaanse identiteit.

De berg Montserrat is 10 kilometer lang en 5 kilometer breed. Het heeft een omtrek van bijna 25 kilometer. De berg lijkt hoger dan hij in werkelijkheid is, vanwege het feit dat hij recht omhoog stijgt uit de rivier de Llobregat. Er zijn ook geen andere bergen in de buurt en daardoor steekt Montserrat letterlijk boven het landschap uit.

Montserrat | gekartelde berg

Van veraf ziet Montserrat (‘gekartelde berg’) eruit als vingers die zich uitstrekken naar de hemel.

Volgens legendes zijn de bergen dan ook gevormd door engelen. Ook dachten de mensen dat de bergen reuzen waren, of versteende Saracenen die wilden ontsnappen aan de christelijke reconquista.

Al in de 9e eeuw kwamen christelijke kluizenaars hier om zich af afzonderen en te bidden. In de 11de eeuw verrees het eerste klooster.

Klooster van Montserrat

Het klooster van Montserrat was van grote invloed op de Catalaanse identiteit. De berg was van de 15de tot de 18de eeuw een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Europa.

Als je namelijk de top van de Heilige Berg bereikt, worden al je zonden vergeven door de Zwarte Madonna van Montserrat.

In 1947 werd de troonsbestijging van de Zwarte Madonna gevierd. Sindsdien komen er steeds meer pelgrims.

Inmiddels is het weer een van de belangrijkste pelgrimsoorden ter wereld.

Ontdek Montserrat te voet

Montserrat laat zich het best te voet ontdekken. Je kunt als een echte zondaar de berg beklimmen, of je neemt de kabelbaan omhoog naar het bovenstation, Sant Joan.

Dit is het startpunt van een prachtige wandeling met vergezichten over zowat heel Catalonië.

Op heldere dagen kun je zelfs de Canigou zien, een van de hoogste bergen van de Pyreneeën. Ook schitterend zijn de grillige rotsformaties met sprookjesachtige namen.

Tussen de rotsen kun je de grotten zien waar de kluizenaars leefden.

De basiliek van Montserrat ligt bijna op de top en is als het ware in de berg genesteld. De beroemdste attractie binnen de kerk is het standbeeld van de Zwarte Madonna.

Zwarte Madonna van Montserrat

Of je nu religieus bent of niet, een bezoek aan de Zwarte Madonna is een aparte ervaring. Je sluit je bij de voordeur aan bij een groep mensen (meestal pelgrims). De sfeer lijkt wel elektrisch geladen.

De Zwarte Madonna houdt in een hand een bol vast die het universum symboliseert. Het is traditie dat je de hand van de Maagd kust of aanraakt terwijl je je andere hand naar Jezus uitstrekt.

De madonna is niet zwart omdat ze uit Afrika komt. Het houten beeldje stamt uit het begin van het christendom en is gemaakt in Jeruzalem. Uit historische beschrijvingen blijkt dat ze in de loop der tijd simpelweg donkerder is geworden.

Net links van de basiliek staat het klooster van Montserrat. Er leven ongeveer honderd monniken. Ze volgen de Orde van Sint-Benedictus en wijden zich aan gebed en werk.

De monniken hebben de eigen filosofie: alles wat een individu uniek maakt, is goddelijk.

Natuur van Montserrat

Ook als je niet voor het klooster komt is Montserrat interessant. De berg heeft uiteenlopende microklimaten, van droog tot zeer vochtig.

Daardoor is het natuurpark een biodiversiteit-hotspot. Er leven meer dan 1250 plantensoorten die veel vogels, vleermuizen en vlinders aantrekken. Ook heeft Montserrat een van de mooiste eikenbossen in Catalonië.

Naast het kabelbaanstation Sant Joan staat een klein natuurcentrum met informatie.

Cal Mestre casa rural

Cal Mestre (met tuin, zwembad en sauna’s) casa rural voor een ontspannen verblijf in een rustgevende omgeving.

Boek onze kamers en appartementen.

Write a review