• gallery
  • gallery

Ebro delta

 

De Ebro Delta is het meest unieke natuurgebied van heel Spanje. Het ligt op ongeveer een uur en drie kwartier rijden vanaf casa rural Cal Mestre.

De Ebro Delta is een uitgestrekt landschap van enorme zandvlakten, zoute moeraslanden, rijstvelden en hier en daar een dorp.

Verder weg van de toeristische paden kun je niet komen. De delta ligt in het uiterste zuiden van Catalonië en steekt als een kaap uit in de Middellandse zee.

Deze enorme natuurvlakte bestaat uit moeraslanden en rijstvelden met hier en daar een dorp. De mensen die je er -sporadisch – tegenkomt zijn natuurliefhebbers, vogelaars in het bijzonder.

De Delta van rivier de Ebro is van internationaal belang vanwege de unieke plantensoorten en de vele vogels die er nestelen.

Daarnaast gebruiken ongeveer 180.000 watervogels de streek om uit te rusten van hun wintertrek naar nog warmere streken. Er vliegt van alles rond, van ooievaars tot diep roze flamingo’s en duizenden soorten soorten ertussenin.

Vandaar die vogelaars.

Ebro Delta | Riet Vell

In het midden van de Delta vind je Riet Vell, een natuurreservaat annex ecologische rijst boerderij.

Initiatiefnemer Ignase Ripoll legt uit: “Eerst was ik visser, net als mijn vader en mijn opa. Maar toen kwam ik erachter dat de vogeltrek verdwijnt als er geen rijst meer wordt verbouwd. Dus liet ik mij omscholen tot rijstboer”, vertelt hij terwijl hij geïnteresseerden rondleidt tussen de velden.

“Vooral in onbespoten rijstvelden kunnen de vogels zich voeden. Gelukkig heb ik al enkele lokale rijstbouwers aangestoken met mijn eco-beleid”, vertelt hij trots.

Ook als je niet van vogels houdt maar wel op zoek bent naar totale rust en overweldigende vergezichten ben je hier op je plek. Er zijn wandelroutes, fietsroutes, kanoroutes en ruiterpaden die je langs uitgestrekte zandvlaktes, lagunes en kleine vissershavens leiden.

Ebro Delta | Sterrenrestaurants in natuur

En voor fijnproevers: de delta staat bekend om haar sterrenrestaurants waar je midden in de oorverdovend stifle natuur kunt genieten van heerlijke visgerechten.

In het zuidelijkste havenstadje van Catalonië kun je met een motorbootje de Els Alfacs-baai invaren om de oestervelden te bereiken die enkele kilometers verderop in zee staan.

Opeens vaar je door een vreemd landschap van duizenden palen in het water, met horizontale palen erbovenop waaraan evenzoveel touwen hangen. In het midden staat een houten huisje op palen met een overdekt terras ervoor.

Dit is het werkterrein van oester en- mosselkweker Augusti Bertomeu, een charmante 60er met twinkeloogjes. Hij staat zijn gasten lachend op te wachten. Op een tafel op het terras staan grote schalen geopende oesters met een schijfje citroen erin te lonken.

Maar voordat er gegeten wordt, laat Augusti met theatrale flair zien hoe hij te werk gaat. Hij bevestigt de oester- en mosselschelpen met een beetje cement aan een touw, dat hij in het water laat hangen.

De oesters hangt hij ondersteboven. De beestjes draaien vanzelf naar het licht toe waardoor ze groter, vleziger worden dan die van de concurrent. En dat het water uit de rivier de Ebro op dit punt de zee bereikt, schijnt de kwaliteit van de zeevruchten ook ten goede te komen.

Hapje zee met cava

Dan is het tijd om te proeven! Met een glas koude cava erbij, midden op zee, omringd door een landschap van houten palen en met een ondergaande zon aan de horizon, smaken de oesters en mosselen zoals je ze nog nooit hebt geproefd. “Doe je ogen dicht en laat de oester naar binnen glijden. Nu heb je een hapje zee geproefd!” zegt Augusti enthousiast.

Cal Mestre | casa rural

Cal Mestre (met tuin, zwembad en sauna’s) casa rural voor een ontspannen verblijf in een rustgevende omgeving.

Boek onze kamers en appartementen.